Categories
Medicin

Nya rön kring konsertpianister och bulor

Tre oberoende källor bekräftar idag samma sak: en bula, hur oansenlig den än är, kan ändå orsaka visst besvär för konsertpianister. Det är dr. Kim Tejeden, Norsk Nyttoinstitutt, Bobbie Camm, Canadian Int. Lab of Health och Nena Chammarker vid tyska Fischerforum som bedrivit forskning på var sitt håll och nu presenterar gemensamma tankar kring så kallade ”konsertbulor” i elektroniska tidskriften HTS – How To Science.

– Även om en liten bula sällan är lika irriterande som en stor har vi påträffat avvikelser. Allt tyder på att bulans placering och pianistens specifika situation är långt mer avgörande faktorer än just själva storleken. Flera stora bulor mitt på magen stör till exempel inte alls på samma sätt som en liten bula på fingertoppen, säger Tejeden.

Samtidigt menar Chammarker i sin forskning att en stor bula på lillfingret kan vara ännu jobbigare än en liten. Hon har specifikt undersökt bulor hos toppskiktet av de professionella konsertpianisterna i Tyskland. Chammarker har närstuderat pianist Thomas Moet-Chulk och hans ”hängbula” under lillfingernageln.

– Bulan, som är stor som ett ägg, hänger som en droppe från hans finger. Ofta slår den i andra tangenter och det är dessutom svårt att hitta konserthandskar i rätt storlek. Den är helt klart ett störande moment i hans arbete, säger Chammarker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *