Categories

Ledare

”Det går inte att spela kung om man inte blir behandlad som en” brukar det heta. Det må så vara, men det är ungefär lika sant som uttalandet ”utan svamp ingen omelett”. I påståendet finns inskrivet en förförståelse om att det är en svampomelett man talar om.
Vårt språk invaderas ständigt av sitt eget brus och dissonanser med skenbar tydlighet, förklädd i rationell förenkling som resultat.
Visst bör man idag, särskilt i vissa sammanhang tillskriva åskådaren, läsaren, deltagaren en viss kunskap, men parallellt med detta välsmorda spår löper också en sibirisk järnväg med rostiga skenor där merparten av oss tvingas färdas kalla. Det är likt en vintersemester där våra skidor är vallade med gårdagens stick medan turen löper över dagens isar och toppar. Ordet är fritt, men inte för oss.
Hip hop producenten Lil’ Biggz ’Um fick betala ett dyrt pris för sina ord (runt 90 dollar exklusive Handelsbankens ränta ryktas det). Han menade ändå att det var värt det. Hur skulle vi annars kunna se vårt eget språk i ögonen? Hur skulle vi annars kunna lämna mikrofonen vidare till nästa generation som vi redan nu föder upp med icke kravmärkta konsonanter och meningsbyggnader utan cementerad grund? Det brister. Det knakar i fogmassmedian.
Gordons trädgård vill sätta nyheter och stavelser i kontakt med varandra. Vi tror på det renande språket som svingar sin pendel, inte sidledes, utan bakåt-framåt och rör en punkt utanför den dimma som klistrar samman oss alla till blinda själasörjare i kast med att köpa nya men trasiga emaljögon på en svart marknad som redan köpts upp av ett nystartat mulitinternationellt företag i uppförsbacke på asiatiska börsen.
Vi vill våga tro på oss själva, för att du gör det käre läsare.
Vi vill laminera Era känslor för oss och bära dem runt halsen likt ett passerkort för att få tillträde till framtiden.
Vår redaktion är ett nyheternas och lingvistikens bumpande reggaethon, (med lite latinorytmer som hörs från grannen ibland).
Vi hoppas du vill dansa med oss.
Gordon, chefredaktör

Tidigare ledare:

Vad är egentligen en nyhet? Måste den handla om bullerstaket? Måste den vara regionalt bunden till en hamnstad? Måste det finnas verb i den? Finns det ens ett krav på att vi ska förstå alla nyheter vi tillgodogör oss?
Jag tror att det är dags att besvara ett par frågor.
Måste en nyhet vara ny? Nej. Kanske känner någon annan redan till den, så detta kan inte garanteras.
Måste den vara het? Gärna, men också det blir ofta ganska subjektivt att avgöra.
Istället för att besvara denna fråga vill vi istället ställa en annan: Varför är en nyhet?
Svaret är förstås att en nyhet är därför att vi vill att den ska vara. Varje dag tar vi emot nyheter från hela världen till vår redaktion, men vi publicerar inte enligt gängse krav; ny och het, utan efter hur bra nyheten är. Om detta är en nyhet i sig lämnar vi till dig att besvara, käre läsare.
Gordon, chefredaktör

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *