Categories
Kultur

Strutsflicka gör succé

Milla Jankochs barnbok Himma – den lilla strutsflickan har blivit en oväntad framgång i Europa. Det är framför allt i Nederländerna som boken har gjort succé och sålt i hela tvåhundratusen exemplar. Boken, som i Sverige kom ut redan 2004 på Jankochs eget förlag, är den första i en tänkt trilogi om Himma. Idén bakom Himma och hennes ovanliga livsöde som hälften struts hälften flicka refuserades först av flera stora förlag på marknaden, varpå författaren själv gav ut boken.
– Jag kände väl att det fanns en läsekrets för den här boken, en historia jag måste berätta, säger Jankoch.
– Hur mycket av dig själv finns det i Himma?
– En hel del tror jag. Jag har ju till exempel mycket lång hals och stor bak. Jag vet också att min ganska kraftiga hårväxt kring höften ibland har uppfattats som fjädrar. Att inte alltid passa in och vara som alla andra tror jag dock att många kan känna igen sig i.
Den första boken om Himma berättar om hennes uppväxt. Ett kapitel handlar om hur hon gömmer huvudet i sanden i sandlådan på dagis.
– Ja, det där är faktiskt självupplevt. Jag stod så hela eftermiddagen utan att någon sa till. Sen kom pappa och hämtade mig, säger Jankoch och fnissar.
En filmatisering av boken är nu också planerad. Rollbesättningen är igång och det talas om att det blir en ovanlig lösning för rollen som Himma. Jankoch berättar:
– Vi vill komma bort från specialeffekter men ändå ge trovärdighet till Himma. Det har ju läckt ut att Jennifer Lopez och Claes Månsson ska spela huvudrollen ihop men jag vet inget mer än så. Det är i alla fall jättespännande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *