Categories
Utrikes

Senaste nordiska mätningarna om kön per capita

Nordiska riskriskeriets senaste rapport blottlägger kusliga fakta. Enligt en undersökning har Finland 1,3 kön per capita, en siffra som dessutom beräknas stiga. Samma undersökning visar också att Norge ligger på ett snitt runt 0,8.
Siffrorna oroar norrmännen och på tisdagen kom detta uttalande från Bard Norrgaevel, andre talmannen i norska underhuset:
– Även om siffrorna är skrämmande kan vi inte ifrågasätta deras sanningshalt. Norge har länge varit underrepresenterat på många områden så vad säger att vi inte skulle vara det även här? Dessutom är det inte onormalt på något sätt eftersom undersökningen inte inbegriper barn och pensionärer och därför har ett stort mörkertal.
I Finland befarar man att siffran vid samma tid nästa år ligger på närmare 1,5. Detta är dock lägre än de värden mätningarna gett under hela 80-talet, något som den nye handelsministern, Irma Stappainen tillskrivs äran för. Ända sedan hon kom till makten har frågan fått högsta prioritet och efter reformen 1997 började Finland visa upp bättre och bättre värden.
Det var också Stappainen som beslutade om könskvotering vid in och utresa vilket lättat upp klimatet ytterligare, men det är alltså fortfarande lång bit kvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *