Categories
Forskning

Rekordtungt ärtfett fångat på bild

Robin Somling i Westhall har lyckats med något som väldigt få har. Utrustad med en vanlig systemkamera, och en stor nypa tur, har han lyckats fånga äkta ärtfett på bild.
– Det var först efter att jag framkallat bilden som jag förstod att det var något speciellt, säger Robin.
Det var när Robin tog en bild av sin villa för att skicka till sitt försäkringsbolag som allt tog fart.
– Jag tog en helbild för att få med hela huset, det är ju ganska brett, säkert fyra meter så jag fick stå en bit ifrån. Så knäppte jag av, inget konstigt med det. Jag lämnade in rullen till Britt på Framkallning och Trix som alltid sköter allt sånt åt mig och inte heller hon tyckt det var något konstig, i alla fall inte i förstaläget innan den var framkallad. Sen gick det väl nästan en vecka, egentligen inget konstigt med det heller, innan hon ringde mig men då hörde jag faktiskt nästan direkt att det var något som hänt, säger Robin.
Britt bad Robin komma in för att titta själv. Hon hade förstorat villabilden och till vänster om huset syntes en liten grön klump i gräset.
– Jag bad henne förstora bilden ytterligare och nu framträdde sanningen ännu tydligare. Det handlade om en bit ärtfett som låg helt stilla i bredvid husknuten, säger Robin.
Detta är första gången i modern tid som äkta ärtfett påträffas i sin egen miljö och ännu mer ovanligt är det att någon lyckas föreviga det på bild. Senast något liknande inträffade var på 1770-talet och då handlade det bara om att fettet nämndes i en brevväxling i Orienten. Ingen har heller kunnat bevisa att det den gången rörde sig om äkta ärtfett eller om man avsåg en modell framtagen i verkstad. Ytterligare unikt är tyngden hos Robins ärtfett, något som framkom när bilden lämnades in till berörda myndigheter.
– De sa att det såg ut att väga uppåt fyra kilo. Den lilla klumpen! Som ett helt barn ju!
Robin skrattar bara. Han är glad att ha kunnat bidra med något säger han. Myndigheterna har nu tagit ärendet vidare för att möjligen kunna spåra ärtfettet som nu är borta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *