Categories
Forskning

Rekordregister omsorterat

Ett av världens äldsta och mest omfattande register har blivit illegalt omsorterat. Det är den italienska upplagan av Fieldbergregistret som utsatts för ett så kallat strukturinbrott som gett registret en ovälkommen ansiktslyftning. Fieldbergregistret samlar alla europeiska register från 1420-talet och framåt och anses vara ett av världens främsta. Utöver alla italienska register finns insorterat kompletta versioner av Coles mattregister, familjen Neys valutaregister och samtliga 17 kragregister som hittills getts ut. Det var natten mellan lördag och söndag som någon bröt sig in i Di Registrato Nationales lokaler och genomförde omsorteringen.
– Register av den här magnituden är tunga och svårjobbade. De kräver speciella arbetssystem. Vi ägnade fyra år bara åt att skapa nya rubriker och säkra kolumnbredden, så det är helt klart en kunnig person som ligger bakom detta. Vi har nu ett stort återsorteringsarbete framför oss, säger chefsregistrator Flavio Carpotti.
Fieldbergregistret ska enligt internationella bestämmelser vara sorterat på titel men efter omsorteringen är allt ordnat efter årtal. Registret kommer vara stängt under återställandet som beräknas ta femton år. Polisen har inga spår efter omsorteraren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *