Categories
Kultur

Obeställd fontän till trädgården

Norska bokvännerna De Bildande går idag ut med en offentlig ursäkt för de femton prydnadsfontäner av Tarjei Veesas som kommit på villovägar. Flera människor har störts av de ymnigt vattenläckande prydnadsfontänerna som dykt upp på bakgårdar, arbetsplatser och i sängkammare. På sin hemsida låter man hälsa att det var fel att beställa fontänerna från början.
– Alla gör misstag. Det här var en dålig idé, skriver De Bildandes talesman Henning Bruut.
De 32 cm höga fontänerna i röd plast föreställer den moderna litteraturens förgrundsgestalt i Norge, läsandes sin bok Islottet. Författaren är fångad i sin favoritposition på en stege och vattnet pumpas ut genom ett relativt stort hål i Veesas ena kind. I anslutning till fontänen följer två något mindre icke fungerande fontäner på 28 cm föreställande bokens huvudpersoner, de två flickorna Siss och Unn. Rykten gör dock gällande att De bildande ändå har haft tur i oturen eftersom man först hade tänkt beställa 40 400 kopior. Om så många kommit bort är det inte omöjligt att några också spridits över landsgränsen. Nu är olyckan endast ett nationell dilemma.
En intressant iakttagelse när man tar del av klagomålen är hur det trots de ofta mycket påträngande sammanhangen som fontänerna dykt upp i, ändå inte verkar vara själva förekomsten som människor stört sig på. Snarare handlar det om fontänernas dåliga utformning. Främst gäller detta vattensprutandet. Gun Rooth, en av de mest drabbade med två fontäner på sitt landställe berättar:
– Dels störde jag mig på de där två småfontänerna, de fungerade ju inte ens. Dels är det oerhört irriterande att den stora fontänen inte sprutar ut vattnet på ett sånt sätt som en fontän ska. Det bubblar ju liksom ut. Jag trodde jag skulle bli galen av att sitta och titta på den där token!
Henning Bruut har uppmärksammat problemet och lovar åtgärda detta så gott det går:
– Det första vi ska göra är att se till att sprutfunktionen fungerar på alla fontäner. Sen tar vi bort dem direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *