Categories
Mode

Modet 2007 är mer tidsbegränsat

De flesta är rörande överrens om att kråstampongen är sommarens accessoar, men frågan om vilket plagg som ska bäras till är ännu olöst. BtF, Bring the Fire, ett ungt designkollektiv i Vreten har satt fingret i ögat på modeskribenter ända sen sin första kollektion. Snart släpper de sin sommarkatalog bestående av “vårlika höstplagg gjorda i vinterns färger”. Som vanligt är det alltså bångstyrigt, ifrågasättande och denna gång inte minst politiskt. Kjell Hanssonsdotter är web-AD för hålen till samtliga klänningsknappar hos BtF och för honom handlar det lika mycket om positionering som om eftertanke.
– Jag tycker om det man blir glad av, men det betyder inte att jag blir eller ens är ledsen när jag inte gör något jag blir glad av. Vi tycker inte att kläder måste säga något om vem du är, inte ens om vad kläderna är, så länge kroppen ger tummen upp vet vi att vi är hemma. Materialet är alltid viktigare än formen, vi är filosofer inte apor.
Den nya kollektionen är bland annat gjord på ett restlager av Spinozasviter från ett filosofiskt samkväm. BtF kom över böckerna av slump och insåg direkt att det var meningen att de skulle användas.
– De flesta av oss är stora tänkare på sängkammaren. Ibland när jag vaknar bestämmer jag mig för att försöka gå och lägga mig igen innan jag gått upp. En praktisk omöjlighet för många, och därför så intressant för mig. Vi vill arbeta med tidsbegreppet.
BtF:s kläder 2007 har alla kort levnadstid. Man anar att det är en kommentar till alltings förflyktigande och ett konsumtionssamhälles eviga ersättningsförmåga, men Kjell håller inte med:
– Inte alls. Det handlar om att visa på alltings tillkortakommande och att inget är för alltid. Så ser det ut idag tycker vi och det är en åsikt vi är beredda att kämpa för. Vi har aldrig varit rädda för att vara radikala och ensamma i strider. Vi menar att vi lever i en kortsiktig värld med kortsiktiga lösningar styrd av kortsiktiga människor med kortsiktiga idéer och de här människorna har dessutom nästan blivit kortare.
– Menar ni att människan blir kortare?
– Ja, nästan sa jag. Människan blir nästan kortare. Hon blir fortfarande längre för varje år, men alltså nästan kortare. Det är skrämmande, och framför allt skrämmande att ingen talar om det.
Som exempel ur BtF:s kortsiktiga garderob finns en halterneck i papper, en sandal i klister och så den förväntade storsäljaren: den brinnande dunvästen, tillika Kjells eget favoritplagg.
– Jag tar på mig en ny sån här flera gånger om dagen. Du ser, nu är den här nästan slut, bara lite kvar på ena axeln, resten är redan aska säger han och skrattar snabbt ur lågorna omkring honom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *