Categories
Forskning

Het prästkappa historiskt fynd

Den högtidsskrud som nyligen påträffades efter utgrävningarna i Mörrum har visat sig innebära problem för ortens museum. Intendent Leena Strååt förestår verksamheten:
– Vi är förstås jätteglada över fynden och håller på att utvärdera mer exakt vad det faktiskt är vi hittat, men vi har fått problem med ett av plaggen. Det var Nicklas Benge som började titta igenom kappan och han märkte direkt att den var oerhört het. När vi sen tittade på den igen märkte vi att den faktiskt brann på flera ställen. Nu har vi hängt ut den på luftning och jag tror att det kommer att hjälpa.
Utgrävningarna fick från början kritik, framför allt från Anton Svensson som tyckte det var olustigt att man grävde på hans privata mark, men Strååt framhärdade och har nu fått bekräftelse på utgrävningarnas betydelse.
– Redan efter första dagen fick vi återkoppling just på kappan. Den visar sig ha tillhört fader Anton. Han hörde av sig alldeles nyss men ville inte ha tillbaka den. Den var tydligen för liten så han hade försökt elda upp den i sin kompost.

2 replies on “Het prästkappa historiskt fynd”

Eftersom jag en gång ville bli arkeolog när jag blev stor så är jag mycket intresserad av den här forsknigsnyheten. Nu undrar jag bara – vad är det för typ av utgrävninar det rör sig om? Det finns ju så många. Har det över huvud taget med arkeologi att göra?

Nya utgrävningar i arkeologimuseets bibliotek har just bevisat intressanta fakta som kastar om en hel del om arkeologi. Enligt de nya fynden har nämligen inte utgrävningar i sig något med arkeologi att göra.
Din avslutande fråga är därför ännu svårare att besvara. Har någon av oss egentligen något med arkeologi att göra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *