Categories
Kultur

Handduksfamilj ny satsning från barnboksäss

Jenny och Lasse Grundin i Hoväng blev världsberömda under 80-talet för sin barnbokssvit om jordgubbslandet Rödinge. Nu är de tillbaka med ett helt nytt persongalleri i form av en familj handdukar som bor i en lägenhet i Luleå. Jenny berättar:
– Nu har vi vänt och vridit på den här idén så mycket att vi är säkra på att det vi ger ut är det bästa. Återstår att se vad alla barn tycker.
Precis som förut är det åldersgruppen 8 till 13 år som är tilltänkt. Mer än så vill skaparna dock inte avslöja, innehållet ska vara hemligt till releasedatumet, säger Lasse och fortsätter:
– Ja, det blir roligare så. Vi kan säga så mycket som att en återkommande formulering är “Vi är alla handdukar, som bor i samma lägenhet”. Det är ord som det också finns en melodi till och som passar in på olika ställen i berättelsen.
– En gång är det “Någon har blött ner oss handdukar, nu måste vi hänga på tork”, fortsätter Jenny. Det är underbart att arbeta med melodier, och hela boken är väl mest som en sång egentligen.
Lasse håller också med om att det nog mer är en sång de gjort än en bok:
– Jo det kan nog stämma. Det är sju rader där sista är “Oj, en av oss handdukar är sliten, nu måste det köpas en ny”. Det är sorgligt men vi tycker det är viktigt att bearbeta sorg. Sista kapitlet, eller låtraden om man så vill lyder “Vi ser den slitna handduken läggas i sopen, hej då gamle vän vi vet alla du ska bort från oss”.
– Fast de där sista tre raderna strök vi faktiskt just innan tryckning, flikar Jenny in.
– Ja, det har du rätt i, säger Lasse. Till slut blev det ju bara en rad i boken, och på den raden ett ord, men vilken rad och vilket ord. Melodin är dessutom fantastisk till ordet, väldigt medryckande. Fast jag undrar fortfarande om det inte är mer en sång ändå, den har ju inget omslag och kommer bara finnas på radio. Det är nog mer en ton, en barnton.
Boken om handduksfamiljen når bokhandeln i slutet av månaden.

2 replies on “Handduksfamilj ny satsning från barnboksäss”

Det kan vara värt att notera att samma åsikt uttryckts i verbal form från merparten av Gordons Trädgårds läsare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *