Categories
Restaurang

Grekisk pasta smalast i världen

Visst är det gott med pasta, så irriterande därför när upplevelsen förstörs av att pastan är för tjock. Efterfrågan på smal pasta är idag större än på länge och grekiska pastatillverkaren Mommanisadous har hittat en guldgruva i en upprustad pastamaskin från 1956.

– På 50-talet var det oerhört trendigt med extremt smal pasta och i Grekland ansågs det vara en fråga för hela riket. Tillverkningen finansierades således från högsta ort med öronmärkta statliga bidrag och årlig anslag på fantasisummor. Den här maskinen är att jämställa med det som Nasa sysslar med idag, menar Vivianne Karakokinidis, kökschef och inköpare på Mommanisadous.

Maskinen möjliggör en så kallad nanoinställning på 0,00001 millimeter, ett mått som är så litet att det inte kan uppfattas av det mänskliga ögat.

– Det stämmer. Faktum är att det inte ens kan uppfattas av den mänskliga munnen. När du äter nanopasta märker du inte ens att du får något på tungan, du kan varken se det eller känna det och så vips är du bara mätt, säger Karakokinidis.

Nanopastan finns ännu bara till salu hos välsorterade grekiska delikatessbutiker men beräknas komma i massproduktion inom snar framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *