Categories
Forskning

Från skjorta till psalm – och tillbaka

Lena Nätterstam fick en del rubriker när hon gjorde om en skjorta till en psalm. Nu har hon höjt ribban ytterligare genom en direkt invertering av sin egen uppfinning.
– Visst var det skoj att lyckas med skjortpsalmen. Det var ett projekt som jag höll på med i totalt fyra år och till slut involverade det hela min familj tror jag, skrattar Lena.
– Samtidigt kände jag ganska snart efteråt att det jag åstadkommit inte var en så stor grej. Jag menar vem som helst med rätt kontakter inom kyrkan kan ju få in en ny psalm till en gudstjänst. Det svåra var att skriva om skjortan till religiösa innebörder så att jag kunde motivera det för prästen. Men det var mest skoj, och jag kände snart att jag behövde mer motstånd.
Och motstånd skaffade hon sig själv genom sitt nya projekt som nu är klart efter ytterligare tre år slit. Med hjälp av en helt egen teknik, framtagen tillsammans med kinesiska textilforskare har Lena lyckats omvandla en psalm till en skjorta.
– Det svåraste var att hitta rätt språk, att förstå hur det audiella rent tekniskt konverserar med det textila. När vi väl rätt ut det handlade det mer om rent robotarbete – att skapa den specifika kod som sedan gjorde att det inte bara blev en bit tyg utan just en skjorta.
Idag bär Lena själv skjortan som, om man räknar ihop det totala antalet arbetstimmar i teamet, är värd runt 12 miljoner kronor. Nu blir det lite lugn och ro ett tag, utöver alla intervjuer förstås, men se väntar nästa projekt.
– Ja, samtidigt som jag är ganska trött just nu sticker jag inte under stol med att jag redan fått ett par förfrågningar som är ganska spännande. Det enda jag kan avslöja nu är att det finns en kör med munkar i Linköping som saknar scenkostymer, mer än så vill jag inte säga säger Lena och ler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *