Categories
Kultur

Flicka blev spelkort

Kvintettum förlag som blev största inköpare av nya titlar vid senaste internationella textmässan i Utah har hamnat i blåsväder. Kvintettum som under året släpper ett tiotal titlar meddelar idag i ett pressmeddelande att man köpte upp hela sin titelbudget på mässan, och nu är tvingat till obekväma kompromisser i den fortsatta marknadsföringen.
Närmast gäller det releasen av Lennart Moluns barnbok om lilla Hanna. Boken berättar om vänskapen mellan Hanna och hennes morfar under en sommar då de bor i hans kolonilott. På grund av det avslutade titelkontot har Kvintettum blivit tvungna att döpa boken till Kortoxen 2008.
– Efter en genomgång av de titlar vi köpt in var det till sist denna som passade bäst.
Författaren Lennart Molun som arbetat med boken i tre år är dock besviken över beslutet. Han hade väntat sig något helt annat.
– Det är egentligen inte titeln i sig jag är arg över, utan hur det påverkar innehållet. Först fick jag ändra både Hanna och morfar till spelkort, sedan fick all historia och miljöbeskrivning strykas, och det är ju där mycket av värmen ligger. Det är faktiskt bara en rad som är kvar från deras ursprungliga dialog; när de skär upp en sockerkaka och morfar säger ”Dela”. Kvintettum menar att jag måste bli bättre på att döda mina darlings, och se att det fortfarande är min bok men det känns ändå som att det är för långt ifrån den vision jag hade. Jag tycker det tyder på dålig planering helt enkelt.
Kortoxen 2008 om lilla Hanna och hennes morfar utkommer i februari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *