Categories
Media

Finsk realityserie läggs ner

Den finska storsatsningen Tumultut läggs ner redan efter tre avsnitt. Serien som var tänkt att “på lekfullt allvar inrama, flytta fram och experimentera med realityteve” visade sig vara för svår att följa för produktionsbolaget. Beslutet är enigt och sägs vara framtvingat för att rädda de inblandades hälsa.
Idén till Tumultut var att experimentera med realityformen. Tio personer flyttade in på ett hotell för att arbeta med vitt skilda sysslor, så som hisspojke, receptionist och manager. I experimentet ingick att de tio vanliga personerna blandades med “fejkpersoner”, uttrycket förklarades dock aldrig helt och inspelningsteamet fick inte heller reda på vilka som var vilka. Mer information än så gavs inte utan ålades teamet att ta reda på. Klippare Tomas Neriander är en av de som farit mest illa under produktionen.
– Det har varit outhärdligt, vi har inte fått reda på någonting, inte ens adressen till hotellet. Det tog oss tre dagar att bara lokalisera det och att gå igenom alla gäster var ett hästjobb. När vi hade spelat in i en vecka fick vi sålla bort fyra av deltagarna för de var inte riktiga människor. Fortfarande då var det dock ingen som berättade för oss exakt vad dessa personer var. Ingen berättade heller för oss hur vi skulle definiera en “riktig person”, vilket ledde till mycket diskussion i gruppen.
Även projektledare Gunna Jerva var hårt belastad och nära att gå in i väggen.
– Droppen för mig var när vi fick reda på att det inte var ett riktigt hotell utan bara uppbyggt för detta- fejk redan där alltså. Som om inte det var nog visade det sig att det var folk inom teamet som varit med och byggt hotellet. De hade börjat 1983 i samband med ett projekt som hette Svartbygget men som aldrig sändes. Lägg därtill att hotellet låg inuti ett riktigt hotell, så man kunde inte se på utsidan att det var fejk. Sen hade de varit så luriga att de hade duplicerat hotellets utsida så det var fasad också på insidan vilket gjorde mig väldigt disorienterad.
Gunna Jerva som arbetat flera år med reality i Danmark var till slut den drivande kraften bakom att Tumultut lades ner, men hon är ännu inte säker på att allt är under kontroll.
– Igår fick jag reda på att vårt produktionsbolag bara är påhittat, och att “lägga ner” i Finland betyder att starta något. I Danmark betyder det att avsluta. Som jag förstår det börjar alltså inspelningen imorgon och om jag inte infinner mig tvingas jag flytta ut från hotellet, som jag nu fått reda på egentligen är flera daghem som man stulit på små orter och staplat på varandra. Jag är inackorderad på avdelnnigen Älgen. Tvi vale!
Vilka som ligger bakom serien är fortfarande osäkert, men hisspojken Unni uttalade sig mystiskt härom dagen.
– Den som ligger bakom detta bor på våning trettionio. Det här hotellet har fjorton våningar. Vad som rent matematiskt händer mellan vår verklighet och din egen idévärld kan bara du själv besvara. Hissen är öppen vardagar mellan 07.00 och 23.00 för alla som tror de kan åka med.

2 replies on “Finsk realityserie läggs ner”

Kommer serien kommer ut som dvd-bo… på dvd-skiva?
Jag har förgäves dammsugit internets alla torrentsajter efter Tumultut.

Enligt uppgift finns serien till försäljning över disk på hotellvåning tjugo men under annan titel och på annat hotell. Disken bemannas “flyktigt mellan 20.00 och 21.00, onsdagar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *